عنوان مقاله :
بیودیزاین و دنیاى علمى تخیلى
ارائه دهنده :
جمشید امامی، مدرس بیونیک ، گروه طراحی صنعتی ،دانشگاه تهران
چکیده :
در این مقاله سعی شده تا به معرفی بیو دیزاین((Bio-Design در عرصه طراحی صنعتی پرداخته و آثاری برگزیده از بانی این روش طراحی مورد بررسی قرار گیرد. طراح صنعتی ، لوئیجی کولانی در اواخر قرن ۲۰ موفق به معرفی و کاربرد گسترده دانش نوپای بیونیک در آثار و محصولات صنعتی مختلف مورد استفاده در زندگی روزمره ( و نیز آینده گرای) مردم جهان شد . این هنرمند سعی در پایه گذاری روشی جهانی و ماندگار برای طراحی مصنوعات صنعتی بشری داشته است. با توجه به اینکه بخشی عمده از آثار او برای دنیای فردا طراحی شده اند ، لازم بود که در اینجا اشاره ای نیز به مبانی دنیای علمی تخیلی و کاربرد آن در تکنولوژیهای آینده شود .
واژه های کلیدی :
بیونیک ، بیو دیزاین ، تکنولوژیهای آینده ،کولانی ، طراحی صنعتی ، معماری
مقدمه:
واژه بیونیک(Bionics) نخستین بار توسط سرگرد جک.اى. استیل (Jack.E.Steel)افسر هنگ هوانوردى نیروى هوائى امریکا بکار برده شد.»
وى در اوت ۱۹۵۸ این واژه را ابداع نمود و هدف او شناساندن آن بعنوان علمى جدید بودکه الهام از طبیعت را محور کار خود قرار می دهد . ( ژراردن،۱۳۶۶،۱۱)
طی دهه ها ی اخیر، این دانش نقشی کلیدی در عرصه های علم و تکنولوژی ایفا نموده و الگوهایی قابل انتقال به حوزه های مختلف نیاز های حال و آینده جوامع بشری را معرفی نموده است.
در این مقاله، سعى ما در جهت معرفى و کاربرد دانش بیونیک به عنوان نظریه ای پویا و ماندگار در عرصه طراحى بوده است .
این نحوه طراحی را اولین با ر کولانی بطور کاملا کاربردی و گسترده در جهان امروز مطرح کرد و جالب اینکه نظریات او در سالهای اولیه مورد استقبال کشورهای اروپایی قرار نگرفت و این ژاپنیها بودند که به اهمیت فلسفه او پی بردند .
کولانی، خود در این زمینه می گوید : نظریات مرا فیلسوفان شرقی بهتر از مهندسان غربی درک می کنند.
پس از اینکه وی سالها در ژاپن به تحقیق و طراحی پرداخت ، کم کم شرکتهای اروپایی و آمریکایی متوجه ظرافت کارهای او شده و نظریات وی را در سالهای اخیر به رسمیت شناختند.
در حال حاضر ما می دانیم که بهترین و ماندگارترین روش در طراحی و تولید محصول روندی است که حداقل تضاد و تاثیر منفی بر طبیعت را داشته باشد(و این یکی از حوزه ها و ارکان جدایی ناپذیر در طراحی به روش بیونیکی نیز بوده است).
مخلوقات طبیعت، با بکار گرفتن پیچیدهترین قوانین و روابط موجود در پدیدههاى جهان، نمونه بارزى از شاهکارهاى علمى، مهندسى و هنرى را در پیکره خویش به نمایش گذاردهاند که می توانند منبع الهام انسانها تا میلیونها سال آینده باشند..
برخى آثار کولانى از محدوده زمانى خود فراتر رفته و جنبه ای آینده گرایانه به خود گرفته است. وی در سالهای اخیر به ارائه طرحهایی در زمینه معماری و شهرسازی روی آورده و شهرکی را برای یکی از جزایر چین با الهام از ساختارهای ارگانیک بدن انسان طراحی کرده است .